Mezőgazdasági sokféleség: Közösségi kertek: Közétkeztetés: Piac: Közösség által támogatott mezőgazdaság:


Hozzávalók (Ingredients)

Miközben az amerikai élelmiszerpiac a válsággal küzd, a színész, táncos és énekes Bebe Neuwirth által narrált dokumentumfilm végig visz minket Amerikán, és megismertet minket egy olyan helyi élelmiszer mozgalommal, amelyben a közösség, az élelmiszerbiztonság, a környezet és a fenséges ízek magától értetődő közhelynek számítanak. Inspiráló történetek séfekről, gazdákról és lelkes fogyasztókról , akik a helyi élelmiszer-rendszer átalakításához fogtak. Terítéken a termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdaság és úttörő éttermek.

Színes, feliratos, amerikai dokumentumfilm, 67 perc, 2010

Rendezte: Robert BatesA jövő farmja (Rebecca's Wild Farm)

A BBC filmje azt a kérdést járja körül, hogy milyen hatással van a klímaváltozás és az energiaválság a mezőgazdaságra. Tim és Rebecca úgy döntöttek, hogy abbahagyják a természetfilmek forgatását, és helyette átveszik Rebeccáék családi farmjának a kezelését. Előtte még elkészítették az utolsó filmjüket a közelgő energiaválság hatásáról a mezőgazdaságra, és néhány lehetséges válaszról. A brit környezet helyi problémái nekünk sem idegenek, és a megoldásokat sem árt végig gondolni.

Színes, feliratos, angol dokumentumfilm, 49 perc, BBC 2009

Készítette: Tim Green és Rebecca HoskingVigyázat, ehető! - a francia bioforradalom (Nos enfants nous accuseront)

A Cévennes hegység lábánál található kis falu polgármestere úgy döntött, hogy kezébe veszi a dolgokat és az iskolai étkezdét biokantinná alakítja. Az itt lakók másokhoz hasonlóan aggodalommal szemlélik a környezetszennyeződés és az élelmiszeripar káros hatásait. Egy olyan harc veszi most kezdetét, amely szeretné megállítani a szinte már visszafordíthatatlanná váló folyamatot. Hogy a gyerekeink ne vádolhassanak tétlenséggel bennünket.

Színes, feliratos, francia dokumentumfilm, 112 perc, 2008

Rendezte: Jean-Paul Jaud1. számú mítosz: Ipari mezőgazdaság nélkül éhezni fog a világ

Ha legközelebb egy fagyasztott pizzát vagy mérgező permetezőszert gyártó cég meg akar győzni arról, hogy nincs más út csak az ipari mezőgazdaság, hogy a világ növekvő népességét jól lakassuk, szóljatok nekik, hogy sántít a történet. Bizonyítani tudjuk: ha fenntartható módon termelünk, mindenkinek jut egészséges élelmiszer – és mi mind tehetünk ezért.

Színes, feliratos, amerikai ismeretterjesztő animáció, 6 és fél perc, 2012

Készítette: FoodMyth BustersAz étel nem játék! - élelmiszerárak és spekuláció

A világban több mint 120%-kal nőtt a gabona és a rizs ára az elmúlt években, több tucat éhséglázadást okozva, és milliókat hajtva a szegénységbe. Az okok közt az elszabadult pénzügyi rendszer spekulációi is ott vannak. Az Egyesült Államok szabályozta az élelmiszerspekulációt, az EU most tárgyal róla.

Színes, feliratos animáció, 7 perc, 2012

Koncepció: Manja Goldammer, Frédéric Spring a WEED, Glopolis, Védegylet, NEF, SOMO és AITEC közös megbízásából


Mezőgazdasági sokféleségErősödő kétségek (Growing Doubt)

A dokumentumfilmjében a Greenpeace arról tudósít, hogy a gyomirtószer-ellenálló génmódosított növények termesztése Argentínában és az Egyesült Államokban miként hatott a gazdaságra, a környezetre és a helyi közösségekre. A filmben megszólaló amerikai gazdák elmondják, hogy a herbicid-toleráns génmódosított növények túlzott használata az Egyesült Államokban a glüfozát-rezisztens gyomok gyors elterjedéséhez vezetett. Ez nemcsak a termelési költségek emelkedését idézte elő, hanem a terményveszteség elkerülése végett, növekvő mennyiségű és egyre mérgezőbb herbicidek felhasználását eredményezte.

Európában 26 genetikailag módosított növény vár jóváhagyásra. Ebből 19 gyomirtószer-ellenállásra kifejlesztett genetikailag módosított fajta.

Az argentínai és az amerikai tapasztalatok alapján a filmmel a Greenpeace arra hívja fel a figyelmet, hogy 2025-re Európára is hasonló sors vár, amennyiben itt is engedélyezésre kerül a gyomirtószer-ellenálló génmódosított kukorica, szója és cukorrépa termesztése.

A Greenpeace színes, feliratos rövid dokumentumfilmje, 18 perc, 2012Tájfajták bevetésre várva

Hogyan uralták le a vetőmagcégek a piacot szerte a világon és részben már Magyarországon is? Mit kell tudni a tájfajtákról? Miért nem lehet kapni már fehér dinnyét és egyre ritkább a jonatán alma? A Védegylet és a Zöld Pók filmje a vetőmag-bizniszről és a mezőgazdasági sokféleségről.

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 16 perc, 2011

Készítette: Bihari LászlóEllenálló vetőmagok

A vetőmag az élelemhez való jog és az élelmiszer-önrendelkezés egyik alapja. Éppen ezért világszerte egyre több gazdálkodó tartja fontosnak, hogy az ipari vetőmagokról átálljon a helyi természeti adottságokhoz alkalmazkodó és a környezetkímélő gazdálkodási módszereknek megfelelő vetőmagokra. Nemzetközi körkép innovatív gazdálkodói kezdeményezésekről a mezőgazdasági sokféleségért: kísérleti iskolák, ahol a gazdálkodók oktatnak, paraszti vetőmag-nemesítés és közösségi vetőmag-házak. Tapasztalatok Olaszországból, Magyarországról, Franciaországból és Tunéziából.

Színes, feliratos olasz dokumentumfilm, 28 és fél perc, 2011

Készítette: Danilo Licciardello és Simone Ciani a Centro Internazionale Crocevia megbízásábólSzegedi magbörze

Videó a Védegylet szegedi tájfajtás konferenciája keretében szervezett nagy sikerű mag-csereberéjéről, ami a Mars téri piacon zajlott.

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 7 perc, 2011

Készítette: Kincses Bálint


Közösségi kertekVirul a gerillakertészet a nyolcban – a Grund-kert

A környéken lakók és dolgozók művelik saját kertrészüket a foghíjtelken kialakított Grundkertben. Ruccola, zöldbab, paradicsom és napraforgó a panelházak tövében.

Az Index kisdokumentumfilmje, 6 perc, 2012

Készítette: Horváth BalázsBetakarítás Kispest első közösségi kertjében

26 család több száz kiló zöldséget termel vegyszer nélkül Kispesten. És még 100 várnak arra, hogy egy hasonló területen maguk is kertészkedjenek.

A Centrum TV beszámolója, 5 perc, 2012Közösségi kertek Budapest szívében
A KÉK -- Kortárs Építészeti Központ 2010 óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő közösségi és az egyre népszerűbb városi kertészkedés magyarországi meghonosításával. A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat. A KÉK célja, hogy mintakertek kialakításával, és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés elterjedését és önszerveződő mozgalommá fejlődését.
kozossegikertek.hu

A KÉK kisfilmjei:

KÉK - Leonardo Kert: 2 és fél perc, 2012, készítette: Bordás Róbert
Lecsós és Mobil Kert: 4 perc, 2012, készítette: Koritár AttilaPrinzessinengarten

Városi kertészet: Eltöltöttünk egy napot egy Berlin szívében található farmon, hogy megnézzük, hogy terjed a városi kertészkedés Németországban.

Rendezte és fényképezte: Christian Fussenegger

Színes, feliratos, angol dokumentumfilm, 4 és fél perc, 2010


KözétkeztetésSpórfalva - Helyben termett, helyben marad

Panyola – ezt a kis falut negyven évvel ezelőtt elvitte a tiszai árvíz. A helyiek azóta újjáépítették a települést, sőt mára megtanultak spórolni. Most megismerheted, hogyan lehet még olcsóbb egy falu. Első számú tipp: Helyben megtermelt káposztából, karalábéból és krumpliból készült ebéd a helyi óvoda menzáján.

TV2, Napló, 9 perc, 2011Csokoládé vagy alma, csipsz vagy paradicsom?

Jut-e a gyerekek asztalára elegendő zöldség és gyümölcs. Hiába a sokat hangoztatott egészséges táplálkozás, ha az óvodák, iskolák menzáin ezzel mit sem tőrödnek. Az adatok szerint zöldséget, gyümölcsöt naponta csak a hazai óvodák és iskolák mindegy 50 %-ában kapnak a gyerekek. Mintaprogram Budapesten, a XV. kerületben, amely nemcsak a közétkeztetést reformálja meg, hanem a környezet- és egészségtudatos táplákozást is népszerűsíti a gyerekek körében.

Echo TV, A vidék élni akar, 23 perc, 2012Teri néni is megette, te sem fogsz belehalni

Egy hétig együtt ettük a menzakaját az alsósokkal. Az Index iskolai étkeztetésről szóló sorozata öt részben.

Index videó 5 részes menza-sorozata (külön is vetíthető, ötször 9 perc), 46 perc, 2009


PiacTermelői Piac a Szimpla Kertben

Falu a nagyvárosban, őstermelők a belvárosban. Tönköly pogácsa, gyermekláncfű szörp, ez már a jövő a jelenben.

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 4 perc, 2012

Készítette: Magyar Nemzeti VidékhálózatA legkisebb piac is számít

Európában illegális piacok nyílnak, mert a jó minõségû, termelõi élelmiszer nem kapható az áruházakban. A kistermelõk a hipermarketekbe nem tudnak bejutni az árujukkal, így ha nem akarnak tönkremenni, más megoldást kell találniuk. Videó a Káptalantóti és a Hunyadi téri (Budapest) piacról, és arról, hogy mi hajtja a piacokért küzdõ aktivistákat és gazdákat.

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 14 perc, 2011

Készítette: Védegylet és Zöld Pók


Közösség által támogatott mezőgazdaság és bevásárló közösségekAjándék gazdaság a Háromkaptár Biokertben és másutt

A jövő már a spájzban van: sorra alakulnak Európában, így itthon is közösség által fenntartott gazdaságok. A filmben bemutatott hazai és európai példák azt mutatják, hogy itt nemcsak az mezőgazdaság új verziójáról van szó, hanem ezekben a közösségekben a munka, a kereskedelem, az egymáshoz való viszonyunk, sőt, a közösségről alkotott fogalmaink új formáit is keresik. És meg is találják.

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 15 perc, 2012

Készítette: Zöld PókÉs a te szatyrodban mi van?

Betekintés a budapesti Szatyor bevásárló közösség mindennapjaiba: látogatás a Szatyor termelőihez és dobozátvétel, pillanatképek az új boltról és a közösségi térről, önkéntesek, munkatársak és vásárlók gondolatai egy csokorban.

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 6 perc, 2012

Készítette: Szatyor EgyesületÁtalakulásban 2 (In Transition 2.0)

A film az Átalakuló városok mozgalom keretében létrehozott kezdeményezéseket mutat be. A példák között szerepel egy közösségi tulajdonban lévő pékség és zöldségbolt.

Az Átalakuló városok mozgalom egy összetett rendszerkritikán alapszik, amely a demokratikus hagyományokat gondolja újra, és együttmüködésre ösztönzi a helyi közösségeket. Többek között olyan összefogásokat támogat, amelyek a gazdasági élet és az élelmiszerellátás újralokalizálását, és a fosszilis energiától való függőség csökkentését célozzák.
Részletek a mozgalomról: http://lmv.hu/atalakulo-varosok/

Színes, feliratos angol film, 69 perc, 2011
Készítette: Transition Network


SzervezőTámogatók