Hozzáférés a filmekhez:
A Védegylet a filmlistán szereplő összes filmet rendelkezésére bocsátja a 2012. december 1-9 között vetítést szervező közösségeknek.
A helyi szervezők döntik el, hogy a megkapott listából melyik filmeket kívánják levetíteni a filmhét keretében.
A filmeket postán küldjük a helyi szervezők által megadott címre.
Technikai útmutató a lejátszáshoz:
A filmeket két DVD-s kiszerelésben postázzuk. A lemezek az összes asztali DVD lejátszón lejátszhatók, valamint olyan számítógépen is, amely DVD olvasót és szoftveres lejátszót is tartalmaz.
A filmeket praktikussági okokból jobban tömörítettük a szokásosnál. Akik nagyobb felületre vetítenének (pl. mozivászon), és nem elégedettek a képminőséggel, a címen jelezzék felénk, hogy mely filmekre lenne szükségük. Azokat jobb minőségben, egyes esetekben nagyobb felbontásban, biztosítani fogjuk számukra.
Vetítési jogdíj és belépő:
A „Hozzávalók”, a „Jövő farmja” és a „Vigyázat ehető” című filmek közösségi, non-profit vetítéséhez a Védegylet tisztázta a filmekkel kapcsolatos vetítési jogdíjakat a filmhét időtartamára (2012. december 1-9).
Mivel non-profit vetítési joggal rendelkezünk, ezeknek a filmeknek a bemutatásakor belépőjegy nem szedhető!
A vetítést követő egyéb programokhoz azonban már szedhető belépőjegy. Amennyiben a programokkal kapcsolatban költségek merülnek fel (pl. terembérlet, stb.) a helyi szervezők a filmek vetítése után adományt gyűjthetnek az adott költségek térítésére.
Szempontok a filmek kiválasztásához, társításához:
A nem magyar nyelvű filmek magyar felirattal vannak ellátva. A filmek összeállításánál érdemes figyelembe venni, hogy a feliratozott filmek követése nehézséget jelenthet egyes célcsoportoknak (pl. iskolás gyerekek számára).
A filmek társításánál szintén érdemes figyelembe venni a filmek időtartamát. Általában a közönség figyelme egy-másfél órán keresztül tartható.
A filmek kiválasztásának megkönnyítésére a rövidebb filmeket tematikus csoportokba soroltuk:
- mezőgazdasági sokféleség
- közösségi kert
- közétkeztetés
- piac
- közöség által támogatott mezőgazdaság és bevásárló közösségek
A filmeket gimnazista szintnél fiatalabb korosztályoknak nem ajánljuk.
A vetítéshez kapcsolódó egyéb program ötletek
A résztvevők hátterének és érdeklődésének függvényében a filmvetítést egybe lehet kötni egy beszélgetéssel. Ehhez néhány vitaindító kérdés javaslat:
1. Étkezés, élelmiszer beszerzés:
Mennyire változatos, egészséges és ízletes az étrendünk?
Mit eszünk otthon és milyen a helyi menza?
Előfordulnak-e benne különleges, ritkábban használt zöldségek, gyümölcsök, gabonák? Vannak-e még olyan hagyományos vagy új ételek, amelyekhez a környékre vagy Magyarországra jellemző különleges alapanyagok szükségesek?
Honnan szerezzük be az ebédhez a hozzávalókat és mit veszünk figyelembe bevásárláskor? Milyen források vannak a környezetünben, amelyek lehetővé teszik a friss, helyi, egészséges, megfizethető alapanyagok vagy feldolgozott termékek beszerzését? Van-e még piac a kerületünben vagy a településünkön, és ha igen, milyen élelmiszereket lehet ott kapni? Ismerjük-e a termelőket? Tudjuk-e, hogy mit, hol és hogyan termesztenek? Vannak-e még olyan gazdálkodók a környéken, akiktől kevésbé ismert, érdekes termékeket lehet vásárolni?
2. Gazdálkodás, kertészkedés:
Milyen szempontok szerint döntjük el, hogy mit vetünk a saját kertünkbe és mit árulunk a piacon?
Mit keresnek a vásárlók?
Honnan szerezzük be a vetőmagot, és honnan tudjuk, hogy mit kezdjünk a fodros kellel és a csicsókával a kertben és a fazékban?
Mi alapján döntjük el, hogy milyen gazdálkodási formát alkalmazunk?
Hogyan mellőzzük a vegyszerek alkalmazását? Hogyan védjük meg növényeinket környezetkímélő módszerekkel?
Milyen környezetkímélő termesztési praktikákat ismerünk? Hogyan kell komposztálni?
Mi a permakultúra, és vannak-e egyéb hagyományos vagy új termesztési módok, amelyek segítenek megőrizni a környezetet és az egészséget?
Milyen hatással van a változó, szélsőséges időjárás a gazdaságunkra, arra hogy mit termesztünk és hogyan?
Gazdálkodnak-e még az emberek a faluban?
Elképzelhető-e közösségi gyümölcsös létrehozása a településen?
Hogyan oldható meg a földterülethez való hozzáférés azok számára, akik gazdálkodni szeretnének vagy közösségi kertben gondolkodnak?
3. Közös célok, tervek a jövőre nézve:
Milyen ételeket szeretnénk enni otthon és a helyi menzán?
Mi valósult már meg ebből a kívánságlistából?
Mi kell még ahhoz, hogy ez az elképzelés megvalósuljon?
Hogyan tudjuk megőrizni a már létező, értékes és hasznos helyi kezdeményezéseket, legyen az a termésfölösleg cseréje helyi közösségek belül vagy a még működő helyi piacok? Hogyan tudnánk ezeken javítani vagy bővíteni?
Elképzelhető-e új értékesítési/beszerzési lehetőségek kialakítása (pl. új piacok létrehozása, közösségi kert, doboz-rendszer vagy közösség által támogatott mezőgazdaság) a helyi közösségeinken belül?
Kivel lehet összefogni? Ki milyen szerepet, feladatot tud vállalni?
Miben tud segíteni az önkormányzat, a helyi iskola vagy óvoda, a gazdálkodók, a szülők, helyi civil szervezetek, a helyi vállalkozások?
Milyen távlatban érdemes gondolkodni, milyen határidőkkel?
4. Egyéb ötletek:
A vetítéseket és beszélgetéseket további elemekkel lehet színesíteni.
Térképezzétek fel, hogy milyen környezettudatos, kistermelői és egyéb helyi termékeket áruló bevásárlási lehetőségek vannak a lakhelyeteken, településeteken.
Lehet tartani kóstolókat, lekvár-, befőtt- és receptcseréket, vagy akár közös főzéseket.
További háttéranyagok:
![]() |
A kerttől a konyháig: A tudatos szakács könyve (3.04 MB, PDF) |
![]() |
Helyi közösségek a mezőgazdasági sokféleségért Magyarországon (1.75 MB, PDF) |
![]() |
Helyi, minőségi termékek a közétkeztetésben - közbeszerzési kisokos önkormányzatoknak és gazdálkodóknak (680 kB, PDF) |